• 06-29138540
  • info(@)bennieveldman.nl

Harmonica

Bluesharp of Richter-tuned harmonica is een diatonische mondharmonica die in standaarduitvoering 10 gaatjes heeft en vooral in de blues gebruikt wordt.

Hohner Marine Band


Versterkt spelen en effecten
Tijdens optredens en studio-opnames wordt het geluid van de bluesharp vaak versterkt door middel van een bulletmicrofoon en een buizenversterker. Door middel van een effectpedaal wordt er ook vaak een effect toegevoegd, bijvoorbeeld: distortion, delay, flanger of echo.

Technieken voor de bluesharp
Bluesharptechnieken zijn verschillende technieken die men kan gebruiken tijdens het spelen. De verschillende technieken kunnen door middel van de handen, tong, keel en het beheersen van de luchtstroom worden gecreëerd. Hier volgen verschillende technieken.

Handvibrato: Door middel van de bluesharp af te dekken met je handen en vervolgens je handen snel te openen en sluiten creëer je een vibrato-effect.
Keelvibrato: Bij de keelvibrato wordt er een vibrato gecreëerd door heel snel te lachen terwijl je een inhaleernoot speelt.
Warble: Dit wordt gecreëerd door snel tussen twee gaten op en neer te gaan terwijl je speelt.
Benden: Benden is een effect dat de toon verlaagt doordat je de positie van je tong en mondholte verandert. Dit is vergelijkbaar met inademend fluiten en de toon verlagen. Benden is Engels voor buigen, doordat je de luchtstroom verandert in je mond verbuigt het riet in de bluesharp naar de goede toon. Deze techniek wordt beschouwd als een gevorderde techniek vooral omdat het lastig is om precies de juiste toon aan te slaan.
Dubbele Tongslag: Deze techniek wordt vaak de trein genoemd. Door takka te zeggen terwijl je hard in en uit ademt op een losse noot of een akkoord creëert men dit effect.
Train whistle: dit effect wordt gecreëerd door een wah wah effect met de mond te doen terwijl er een akkoord wordt geblazen. Hierbij wordt de bluesharp volledig afgedekt met de handen en zodra het akkoord klinkt openen ook de handen.
Overbends: Het is ook mogelijk om op gat 1, 4, 5 en 6 een overblow te doen en op gat 7, 9 en 10 een overdraw te doen. Door het blaasriet te benden bij de overblow of het zuigriet te benden bij de overdraw komt er een punt waar het riet stikt en geen geluid produceert. Door precies de juiste druk te geven gaat het zuigriet dat onder het gestikte blaasriet zit trillen. Dit produceert het geluid van de overblow. Laat je het zuigriet stikken en vervolgens het blaasriet klinken doe je een overdraw. Ook deze techniek wordt beschouwd als een gevorderde techniek.